יום שבת, 16 בנובמבר 2024

"הדרך אל המציאות" מאת אריאל רינלנד

 












* סקירה זו היא חלק מתחרות קיפוד בצוות Dual Dimensions ומשקפת את דעתי בלבד.


"הדרך אל המציאות" הוא סיפור פנטזיה קסום שמתרחש בשני רבדים: סיפור בתוך סיפור. בסיפור המסגרת, סב מספר לנכדו סיפור משפחתי שעבר אליו מאביו, ולשעת סיפור זו מצטרפים בהמשך גם הורי הילד. הסב מתאר את מסעו של טים, ילד שעובר דרך פרצה מעולם המציאות לעולם הדמיון. המעבר משבש את האיזון בין שני העולמות וגורם לשרשרת אסונות בעולם הדמיון.

טים מוצא את עצמו בעולם הדמיון ללא זיכרון מאין הגיע, ומגלה תליון קסום שעוזר לו בהרפתקאותיו. הוא פוגש דמויות מגוונות כמו הלן שמאמצת אותו כבנה, גמד זקן בשם מר סייקס קופ, ילדה אמזונית בשם שונה, אלווין הגריפון ומלכת קרח מרושעת. משימתו של טים היא לחזור לעולם המציאות כדי לשמר את האיזון בין העולמות. לא דבר של מה בכך, שכן יש המנסים לעצור בעדו בכל מחיר. בסוף הסיפור המעגל נסגר עם סיפור המסגרת, כפי שהתחיל.

לצערי, לא התחברתי לעלילה. הספר הוא שילוב של פנטזיה ואגדה, מלא ביצורים קסומים כמו חרדונים, גריפונים ודרקונים, ולצד זה יש בו ציטוטים יפים מתהילים ומהמלט המשתלבים יפה בעלילה. בצד החיובי, כתיבתו של הסופר עשירה ומלאת דמיון, עם התכתבויות ל'מלכת השלג' ול'נרניה' (מלכת קרח רכובה על מזחלת המובלת בידי נמרים). עם זאת, העלילה לא זרמה לי כפי שציפיתי. הספר דק יחסית, אך הקצב היה איטי בתחילה ורק בשליש האחרון העניינים מתחילים לזוז, מה שהקשה עליי לשמור על עניין לאורך כל הקריאה.

מבחינת הדמויות, רוב המפגשים של טים עם דמויות אחרות היו קצרים ולכן לא נוצרת מספיק אינטראקציה ביניהם. הקשר בינו לבין הלן היה נוגע ללב, אך זמנם יחד קצר מדי מכדי לפתח את הדינמיקה הזו. היה גם קטע שגרם לי להרים גבה. הלן רצתה להרדים את טים בן העשר וסיפרה לו סיפור שרמז על מוצאו. היה לי מוזר שמרדימים ילד בן עשר ועוד באמצעות סיפור שלא מתאים לגילו. להבדיל, את האינטרקציה עם שונה מצאתי מספקת ביותר.

הכתיבה כאמור יפה, עשירה, גבוהה ומליצית, אך לעיתים הרגישה לי מליצית מדי והדימויים הרבים בכל משפט שני התישו לפרקים וקטעו את רצף הקריאה. שפה מליצית זה טוב ויפה – אבל לא בכל משפט. בנוסף מצאתי טעויות דקדוק קלות וגם מעבר חד ולא עקבי בין גוף שלישי לראשון במהלך חלק מהפרקים. היה עדיף שהכול יסופר בגוף שלישי לשמירה על אחידות הסיפור.

בסיכומו של דבר, כספר ביכורים יש לו פוטנציאל טוב, אך הביצוע לא גרם לסיפור להבריק. היו בו רגעים שהלהיבו אותי ורגעים שפחות, והתקדמתי בו בעיקר מתוך סקרנות לראות כיצד העלילה תסתיים. אני מאמינה שעריכה נוספת להידוק העלילה תוכל להוסיף לזרימה ולעניין. איני יודעת למי מיועד הספר. הוא מוצג כספר למבוגרים, אך מרגיש יותר כמו ספר נוער. מצד שני, השפה המליצית עלולה להקשות על נוער להתחבר אליו. לסיכום, נדרש ליטוש נוסף בספר כדי להפוך את חווית הקריאה למרתקת יותר.

אזהרות טריגר: אובדן הורה, יתמות, עינויים.

בשורה התחתונה: ספר בעל פוטנציאל!

 "הדרך אל המציאות" מאת אריאל רינלנד
הוצאת בית עלים, 130 עמ', 2022

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה